DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Een belangrijke regel is dat je het lichaam niet kunt controleren door het hoofd te sturen maar je kunt wel het hoofd controleren door het lichaam te sturen.

Als een paard hapt of bijt, is hij jou aan het testen. Een paard wil niks liever dan bescherming bij jou vinden, en als hij bijt of hapt, stelt hij je op de proef. Hij wil als het ware weten of jij ‘sterk’ genoeg bent om hem te beschermen.   Want zeg nou zelf, waar zou jij je beter bij voelen: een piloot die 80% van de landingen zijn vliegtuig foutloos neerzet of een piloot die 100% score heeft met correcte landingen?

Als je hem dan straft of ‘corrigeert’ door hem op zijn hoofd te slaan – wat veel mensen doen – gebeuren er twee dingen die je niet wilt:

1. de agressie escaleert (o.a. doordat het paard zijn hoofd omhoog brengt en er adrenaline in zijn hersenen vrijkomt);

2. als het paard zijn hoofd wegdraait, komt zijn lichaam naar je toe waardoor de kans groter wordt dat je geslagen of getrapt wordt.

Ga dus niet het gevecht aan met zijn hoofd c.q. tanden.

Wat je moet doen is de schouder (of borst) wegduwen (of een tik geven op zijn schouder). Daarmee zeg je namelijk: “ga weg van mij met je onbeschofte lichaamstaal.”

En dan gebeuren er twee dingen die we wel willen:

1. het paard realiseert zich dat je grenzen stelt en dat je niet over je laat lopen;

2. hij krijgt respect voor je.


Laat een reactie achter