DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Dressuurtotaal

Gelezen in de “Hoefslag” augustus/september 2016.
Weetje: Een paard is zeker 6 x zwaarder dan wij zelf, maar zijn huidoppervlakte is maar 2,5 x groter dan die van ons. Bovendien heeft een paard veel meer spieren dan de mens. Omdat wij overtollige warmte kwijtraken via onze huid, heeft een paard het moeilijker met afkoelen.
Sportfysioloog dr. Carolien Munsters: “Vroeger dachten we dat topsporters na een inspanning meteen warm gehouden moesten worden….Inmiddels weten wij dat we de spieren beter laten afkoelen zodat er zo min mogelijk eiwitschade optreedt. Des te langer het duurt des te meer schade.
Alleen komt de paardenwereld wat achterop. Daar zie je ruiters die hun bezwete paard onder een solarium zetten om het te drogen. Terwijl buiten uitstappen een veel betere optie is.
Er is een eenvoudige manier om erachter te komen of een paard het nog warm heeft: leg er een hand erop. Voelt hij warmer dan je hand dan is hij nog aan het afkoelen.”

Bij het omdoen van een hoofdstel of een halster kan je het beste de oren van het paard naar voren halen door de kopstuk heen. Op de goede manier heeft het paard zijn oren niet naar achteren gehad – dit voelt prettiger voor het paard.

 

9-05-2015

Rustmomenten zijn belangrijk voor herstel.

Niets is zo vervelend als een geblesseerd paard, maar gelukkig kun je zelf veel leed voorkomen.  Hieronder volgen verschillende tips om je paard blessurevrij te houden:

Rij je vaak dezelfde oefening in de hoop je paard steeds iets te verbeteren? Kijk uit, want juist hier ligt overbelasting op de loer. Stap eens vaker aan een lange teugel tussendoor. Eén of twee rondjes stap is al voldoende.

Volgens toptrainer Carl Hester zijn rustmomenten een vanzelfsprekendheid. Na een aantal oefeningen roept hij tijdens zijn lessen: “walk and drop the reins”. Dus stappen en een lange teugel geven zodat het paard zijn hals naar beneden kan strekken. Dan zullen de spieren minder snel verzuren. Het verzuren van de spieren wordt veroorzaakt door te lang door te gaan, daardoor krijgen de spieren te weinig zuurstof en dat heeft spierpijn tot gevolg. Train je met veel rustmomenten tussendoor dan ben je minder afhankelijk van masseurs, osteopaten, enz. Je hebt het blessurevrij houden van je paard grotendeels zelf in de hand.

Paarden worden dus beter en sterker van korte sessies draf en galop afgewisseld met herstelmomenten in stap: interval training.

Lees verder »

21-02-2013

Regelmatig zijn mensen verbaasd als ze zien hoe dun mijn paarden in het haar zijn in de winter en wel met de bovendeur open en grotendeels zonder deken. Mijn geheim is het voeren van veel hooi. De verklaring is dat de vertering van ruwvoer warmte genereert in de darmen, het is een soort interne kachel. Warmte is een bijproduct van de vertering van ruwvoer. Deze kachel werkt alleen als hij voldoende brandstof krijgt, dus voldoende ruwvoer. Het verteren van krachtvoer levert veel minder warmte op.

27-11-2012

Opnieuw heb ik nog een workshop mentale training van Rico Schuijers gevolgd. De thema was motivatie. Rico vertelde dat het gevoel dat je na een wedstrijd hebt afhankelijk is van het doel wat je van tevoren heb gesteld.

Veel succesvolle sporters hebben meerdere dieptepunten (“winters”) doorgemaakt ook al is het maar enkele seconden. Daar doorheen komen betekent een overwinning op jezelf behalen en is de weg naar een nieuwe oplossing (“de lente”).

12-04-2012

Gisteren ben ik naar Ermelo geweest voor een workshop mentale training met Rico Schuijers, een bekende sportpsycholoog. Het onderwerp was zelfvertrouwen. De rode draad in zijn verhaal was: Je hebt gedachten maar je bent niet je gedachten. Je kunt ze veranderen!! Rico: “Het is niet de situatie die je uit je evenwicht brengt, maar de manier waarop je er tegenaan kijkt.” Je anders voelen kan pas als je anders denkt!

Je moet dus niet onnodig negatief denken. Beter is het om voor een wedstrijd te denken in termen van willen, kunnen en doen. Niet  in termen van moeten, proberen en als – of “het wordt niets”. Na een (minder goede) wedstrijd wel denken in termen van: “ik kan verbeteren/leren” (stabiel en intern).
Én: je bent ego-gericht (zelfvertrouwen baseren op je laatste wedstrijd), of taak gericht (stabieler zelfvertrouwen, bezig met een project/missie).

Zorg dat je de normale temperatuur van je paard weet. Door twee keer in de week je paard te temperaturen en dit te noteren, weet je onmiddellijk wanneer je paard een verhoging heeft zoals bijvoorbeeld bij een virus. Dan kun je maatregelen nemen zoals het werk terugnemen, niet op wedstrijd gaan, enzovoorts.  Je paard kan dan al zijn energie gebruiken om te herstellen.

Stijgbeugel lengte controleren (1)

Hier zie je dat er tweee vingers tussen de onderkant van het zweetblad en de stijgbeugel passen.

Er is een gemakkelijke en betrouwbare manier om te controleren of de linker en rechter stijgbeugel van gelijke lengte zijn. Je neemt de stijgbeugel in je hand en draait het naar boven langs de stijgbeugelriem. Dan controleer je wat de afstand is tussen de stijgbeugel en het zweetblad: bijvoorbeeld drie vingers passen tussen de onderkant van het zweetblad en de stijgbeugel. Dit doe je vervolgens aan de andere zijde en er als er geen verschil is dan zijn je stijgbeugels gelijk.

14-03-2009

 Als je paard bij het wijken voor de kuit over zijn buitenschouder wegloopt, kun je verschillende oplossingen proberen.

1. Meer begrenzen met je buitenteugel en buitenbeen. Dus de hulpen aanpassen.

2. Rechtuit rijden naar de korte zijde. Als je paard bij het wijken wegloopt over de buitenschouder beëindig je het wijken door rechtuit te rijden. Is je paard weer recht dan kun je opnieuw het wijken vragen.

3. Rechtuit rijden met contrastelling. Bij het wijken voor de linkerkuit is de linkerkuit achter de singel de dominante beenhulp. Op het moment dat je paard over zijn buitenschouder wegloopt, wordt de dominerende beenhulp de rechterkuit op de singel. Je wilt namelijk zijn schouders beter controleren en daarmee ook zijn achterhand.

4. Het wijken voor de kuit omwisselen naar schouderbinnenwaarts. Bijvoorbeeld, wijken voor de linkerkuit wordt dan schouderbinnenwaarts rechts.

27-11-2008

Het lijkt zo simpel, maar een halster omdoen kan problemen geven.

Want er zijn paarden die het bedreigend vinden wanneer je überhaupt met je handen naar het hoofd toe gaat. Ook om een halster om te doen. Je hebt misschien wel eens opgemerkt dat het paard dan zijn hoofd wegdraait en naar boven brengt.

Waar je je bewust van moet zijn, is dat je er zelf de oorzaak van bent dat het paard – instinctief – zijn hoofd omhoog brengt en wegdraait. Want jij bent het die naar zijn hoofd toegaat, en daarmee als het ware zijn hoofd ‘wegstuurt.’

Als je dan met je handen (en lichaam) achter zijn hoofd aangaat, draait hij zijn hoofd nog verder weg en komt zijn schouder naar je toe. Voordat je het weet word je weggeduwd en staat het paard met de achterhand naar je toe. Dit is in feite onbeschoft gedrag van de zijde van het paard – maar je hebt het zelf veroorzaakt!

Hoe je een halster wel gemakkelijk en zonder stress om kunt doen?

1. Vooraf maak je de gesp van de halsterriem los (maar laat de musketon van de keelriem vastzitten);

2. Staande naast de schouder van het paard breng je met je rechterhand het hele halster over de hals van het paard;

3. Je houdt het halster vast aan de riem en laat het langs zijn hals zakken (zie de foto);

4. Zorg ervoor dat de neusriem van het halster een ronde lus wordt waar het paard zijn neus in kan steken. (Je kunt het halster zien als een basket waar van bovenaf een grote bal doorheen moet. Zo moet ook het paard zijn neus in het halster steken.)

5. Daarna maak je dat het paard naar je toe buigt en zijn hoofd omlaag brengt. Dat doe je door op een plekje te drukken op de singellijn, ter hoogte van de elleboog (het zogenaamde “buigknopje”).

6. Je schuift de neusriem voorzichtig over zijn neus;

7. Maak de gesp vast.

Als je het een paar keer op deze manier hebt gedaan, zul je zien dat het paard met alle genoegen zijn hoofd naar beneden brengt en zijn neus in de lus (neusriem) van het halster steekt. Het omdoen van een halster is vanaf dat moment geen probleem meer.

Wendy Tijssen laat zien hoe je een halster omdoet

Wendy Tijssen laat aan de rechterkant het halster over de hals zakken (stap 3, zie boven).