DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Gelezen in de “Hoefslag”:
Weetje: Een paard is zeker 6 x zwaarder dan wij zelf, maar zijn huidoppervlakte is maar 2,5 x groter dan die van ons. Bovendien heeft een paard veel meer spieren dan de mens. Omdat wij overtollige warmte kwijtraken via onze huid, heeft een paard het moeilijker met afkoelen.
Sportfysioloog dr. Carolien Munsters: “Vroeger dachten we dat topsporters na een inspanning meteen warm gehouden moesten worden….Inmiddels weten wij dat we de spieren beter laten afkoelen zodat er zo min mogelijk eiwitschade optreedt. Des te langer het duurt des te meer schade.
Alleen komt de paardenwereld wat achterop. Daar zie je ruiters die hun bezwete paard onder een solarium zetten om het te drogen. Terwijl buiten uitstappen een veel betere optie is.
Er is een eenvoudige manier om erachter te komen of een paard het nog warm heeft: leg er een hand erop. Voelt hij warmer dan je hand dan is hij nog aan het afkoelen.”


Laat een reactie achter