DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Sommige paarden reageren angstig op andere paarden als je bijvoorbeeld met meerderen rijdt in een rijbaan. Deze angst kun je op oplossen met oefeningen,  zodat het bange paard meer vertrouwen krijgt in de buurt van andere paarden.

Om dit te oefenen moet je een helper hebben, die op een ander paard rijdt.

Een aantal oefeningen zijn:

  1. Als het bange paard  in de buurt komt van het andere paard, zorg je dat het paard bol is ten opzichte van het andere paard.  De andere ruiter moet zijn paard dan hol laten worden en wegbuigen van je paard.
  2. Richt de neus van je bange paard op de heup van het andere paard. Dit paard moet dan weggaan. Dit kan door te wijken of  door  (hoger tempo) weg te draven of te galloperen. Dan kun je met het bange paard achter het andere paard aan gaan alsof je het paard als het ware wegstuurt.
  3. Het andere paard achterwaarts laten gaan ten opzichte van het bange paard. En vervolgens het andere paard weg laten buigen van het bange paard

Bij dit filmpje is de vos Sunshine het paard dat bang is voor de schimmel van Maarten. Sunshine krijgt het idee dat de schimmel wijkt voor haar en dat zij de schimmel weg kan sturen en zelfs achterwaarts kan laten gaan! (yielding, bowing and backing away).


Laat een reactie achter