DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Paarden die steigeren:

1. hebben meestal te weinig stelling en buiging, en

2. zijn vaak te hoog in de hals met een holle rug.

3. als je in conflict raak met het hoofd van het paard zal dit vaak escaleren en ontaarden in steigeren.

4. onder het zadel wordt steigeren vaak veroorzaakt door tegenstrijdige hulpen tussen hand en been.

Ad 1. Zo’n paard moet je pro-actief rijden (je moet het probleem voor zijn). Het beste is om niet steeds op de hoefslag te rijden maar meer op de grote volte en gebogen lijnen. Waarbij je uiteraard stelling vraagt. Breng bij het stelling vragen je binnenhand van de hals af en naar voren. Ga niet naar achteren met je hand, want dan trek je aan zijn hoofd waardoor hij omhoog komt met de hals.

Als je aan de hand loopt met je paard draai dan veel voltes.

Ad 2: Paarden die steigeren zijn te hoog in de hals, waardoor er adrenaline wordt aangemaakt in zijn hersenen. Dan raakt hij gespannen. Je moet je paard dus laten zakken in de hals. Dat doe je door hem eerst langer te laten worden in de hals. Dan kan hij makkelijker zijn hoofd naar beneden brengen en rond worden. Door de endorfines die vrijkomen bij het zakken van zijn hals, wordt het paard ontspannen. Hij voelt zich beter en zal niet steigeren.

En niet vergeten: voorwaarts rijden met je benen waarbij kleine been hulpjes beter werken dan lomp inkomen met je been. Het beste is om kleine snelle tikjes te geven met je kuit/hak totdat het paard reageert.


Laat een reactie achter