DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Accomodatie

In de schaduw na weidegang.

Uitloop stallen. Lekker in de schaduw na weidegang. De paarden kunnen – ook in de winter –  zowel naar binnen op stal als naar buiten op het paarden “terras”.

Samen het gemaaide gras delen bij slecht weer.

Van het gemaaide gras genieten bij slecht weer.

Samen in de wei.

Dagelijks in de wei.

Wat doe jij daar binnen lijkt Smile zich af te vragen

Wat doe jij daar binnen lijkt Smile zich af te vragen in haar uitloop stal.

In de winter likken aan het muurtje, de mos zal wel lekker smaken.

In de winter likken aan het muurtje, de mos zal wel lekker smaken.

1-11-2007

In Bemmel heb ik de beschikking ik over een stalruimte met zeven ruime boxen, waarvan vier uitloopstallen. Op het terrein is er een stapmolen, een altijd berijdbare buitenbak en weiland.

In 2005 heb ik de oude stal laten slopen en een geheel nieuwe stal laten bouwen. Belangrijk bij het ontwerp van de nieuwe stal vond ik veiligheid, onderhoudsvriendelijk en vooral veel licht en lucht voor de paarden. De nieuwe stal heeft een geïsoleerde spouwmuur en ruime boxen van 3,5 bij 3 meter. Met aan één kant open buitendeuren en aan de binnenkant open bovendeuren naar de stalgang. De paarden kunnen met hun hoofden bij elkaar komen en kunnen altijd de andere paarden zien.

De meeste stallen hebben een verharde uitloopruimte, zodat de paarden zowel binnen kunnen staan als naar buiten kunnen.

Geen enkele deur heeft een weefrek. Niet alleen hebben de paarden dan minder bewegingsruimte om naar buiten te kijken, wat veel mensen vergeten is dat de paarden als ze in een weefrek staan, hun hoofd hoog moeten houden om naar buiten te kunnen kijken. En als een paard zijn hoofd hoog houdt, heeft hij niet alleen een holle rug, hij maakt ook adrenaline aan in zijn hersenen – wat tot gespannenheid leidt. Een weefrek veroorzaakt fysieke en mentale frustratie bij het paard.

De ironie is, dat veel mensen die weefrekken hebben, hun paard wel graag rond en diep willen rijden – precies het tegenovergestelde dus van de houding die het paard op stal genoodzaakt is aan te nemen om naar buiten te kunnen kijken.

De nieuwe stal
De nieuwe stal, hier nog met de deuren dicht. Inmiddels zijn het uitloopstallen geworden

De buitenbak was voorheen een zandbak. Daaroverheen is een laag van 15 cm tapijtsnippers aangebracht. Dit heeft als voordeel dat de bodem het hele jaar constant is. Het stuift nauwelijks, is ook bij vorst berijdbaar, en bij wateroverlast zet ik een dompelpomp op het laagste punt en na een uur is het water weggepompt.
Bij slecht weer kan ik terecht bij een nabijgelegen binnenmanege.

Begin bouw nieuwe stal
Begin bouw nieuwe stal juni 2005

Binnenkant stalSommige paarden moeten veel ruwvoer eten om er goed uit te zien. Daarom zijn een paar stallen voorzien van een opening waar onbeperkt hooi beschikbaar is.

Naar boven