DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Chris Irwin

Belangrijke aspecten van de Monty Roberts methode worden afgewezen door wetenschappers van de Universiteit van Sydney.  Voorstanders van de methode stellen dat het paard ervoor “kiest” de “trainer” te volgen en dat er geen tuigage gebruikt wordt op het lichaam van het paard.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat de methode uitgaat van angst. Het paard kan kiezen tussen herhaaldelijk angstig gemaakt worden of om de “trainer” te volgen. Hoewel het aantrekkelijk is te denken dat paarden in de ronde pen ervoor kiezen de “trainer” te volgen, zijn de onderzoekers van mening dat het gebruik van angst geen plaats hoort te hebben in humane en ethische trainingstechnieken.

Als aanvulling op dit “out of the box” onderzoek wil ik opmerken dat het voor het paard niet eerlijk is om weg gestuurd te worden terwijl het in feite niets verkeerd heeft gedaan. Wanneer een paard ongewenst gedrag vertoont dan heb je wel een reden om het te corrigeren.

Klik hier om het artikel te lezen.

Door te longeren kan je het paard leren zijn aandacht op het persoon die longeert vast te houden. Je paard moet dus niet afgeleid worden door zijn omgeving. Jij moet derhalve interessanter zijn voor je paard dan zijn omgeving is. Door veel af te wisselen laat je het paard zijn aandacht op jou houden en dus niet op zijn omgeving. Je hebt nooit de hele tijd honderd procent aandacht van je paard maar dit moet geleidelijk verbeteren en het zal steeds makkelijker worden zijn aandacht terug te krijgen.

In dit filmpje met Be-Bumble (Rubiquil x Pretendent) zie je dat ik niet steeds dezelfde saaie rondjes longeer maar het paard naar binnen toe uitnodig. Ik laat hem een stukje met mij “meegaan” om zijn aandacht te krijgen om vervolgens hem weer terug naar de volte te sturen. Door die variatie zal je paard goed op jou gaan letten om er achter te komen wat je van hem gaat vragen.

           

In september was de Canadese paardentrainer Chris Irwin in Nederland voor  de Train the Trainer dagen. Tijdens deze dagen is Doreen Proos goud geworden aan de grond waardoor zij nu dubbel goud is (zij was reeds goud bij het rijden). Wereldwijd zijn er 150 gecertificeerde trainers. Slechts zes zijn dubbel goud gecertificeerd: één van hen is nu Doreen, wat een bijzondere prestatie is.

Doreen combineert haar dressuurkwaliteiten met de inzichten van Chris Irwin. Haar stal Dressuurtotaal maakt derhalve de naam meer dan waar. Presteren in de dressuursport gaat hand in hand met een paardgerichte totaal training. Ook leerlingen van Doreen profiteren van de dubbel gouden certificatie: van problemen met trailerladen tot het goed leren rijden in de dressuur.

Bumblebee is voor het eerst op een andere locatie. Deze eerste keer is het van belang dat Bumblebee zijn aandacht bij zijn begeleider houdt en dus niet op zijn omgeving richt. Doel is dat hij zich gaat ontspannen op een vreemde locatie. Aan onder andere het zakken van zijn hals kun je zien dat hij ontspant.

Zeker in een nieuwe omgeving zal het paard afgeleid zijn. Dan is het een kwestie van zijn aandacht bij jou te houden. Door je eigen lichaam op de juiste manier te gebruiken bereik je dat je paard zijn aandacht doorlopend bij jou houdt.

Ben je nog niet bekend met deze manier van trainen of wil je meer weten dan ben je van harte welkom in Bemmel. Of vraag een prijsopgave op voor een training op jouw locatie!

Sommige paarden reageren angstig op andere paarden als je bijvoorbeeld met meerderen rijdt in een rijbaan. Deze angst kun je op oplossen met oefeningen,  zodat het bange paard meer vertrouwen krijgt in de buurt van andere paarden.

Om dit te oefenen moet je een helper hebben, die op een ander paard rijdt.

Een aantal oefeningen zijn:

  1. Als het bange paard  in de buurt komt van het andere paard, zorg je dat het paard bol is ten opzichte van het andere paard.  De andere ruiter moet zijn paard dan hol laten worden en wegbuigen van je paard.
  2. Richt de neus van je bange paard op de heup van het andere paard. Dit paard moet dan weggaan. Dit kan door te wijken of  door  (hoger tempo) weg te draven of te galloperen. Dan kun je met het bange paard achter het andere paard aan gaan alsof je het paard als het ware wegstuurt.
  3. Het andere paard achterwaarts laten gaan ten opzichte van het bange paard. En vervolgens het andere paard weg laten buigen van het bange paard

Bij dit filmpje is de vos Sunshine het paard dat bang is voor de schimmel van Maarten. Sunshine krijgt het idee dat de schimmel wijkt voor haar en dat zij de schimmel weg kan sturen en zelfs achterwaarts kan laten gaan! (yielding, bowing and backing away).

Afgelopen week ben ik een goud gecertificeerde Chris Irwin trainer geworden, de eerste in Europa.

Er zijn negen gouden trainers in Amerika en Canada.

Op de website van Chris Irwin is te lezen: “Gold trainers hebben bewezen niet alleen uitstekende paardentrainers te zijn, maar ze hebben laten zien dat ze effectieve en goede coaches zijn. Ze kunnen oorzaak – gevolg analyseren en hebben het vermogen om te werken met kleine groepen van meerdere paarden en ruiters als een opkomende clinicus.
Uit noodzaak, is de Gold trainer ook fysiek fit met kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen zodat ze de meest extreme problemen met paarden kunnen oplossen….”

Bij het opstijgen van een paard dat niet stil staat tijdens het opstijgen ligt de essentie hierin om het paard om je heen te laten bewegen als het wenst te bewegen.Leer hier meer over in een workshop of les bij mij.   

Het lichaam van een paard is erg expressief en kan je veel vertellen over hoe het paard zich voelt. De oren, benen, hoofd, staart, ze zeggen allemaal iets. Soms is het bericht dat ervan uitgaat ondubbelzinnig maar het kan ook heel subtiel zijn.

Alleen al de staart van een paard kan je zes verschillende dingen vertellen.

1. Een staart dat naar beneden hangt, zachtjes gekruld, vertelt je dat het paard ontspannen is.

2. Als de staart geklemd is tussen de billen, dan is het paard bang.

3. Indien de staart stijf is en naar beneden wijst, dan heeft het paard argwaan.

4. Een staart dat omhoog wordt gehouden als een pluim zegt: “Yippie, zie mij eens, zullen we spelen?”

5. Als de staart heen en weer zwiept dan is het paard geërgerd (misschien door de vliegen of door jou).

6. En als de staart ronddraait als een propeller, dan voelt het paard zich agressief en /of bedreigd.

Argwaan in de sneeuw

Deze staart vertelt ons dat het jonge paard argwaan heeft.

In september ben ik gecertificeerd Chris Irwin-trainer geworden – een van de eersten in Europa.

Enkele jaren geleden heb ik me verdiept in het Monty Roberts-systeem, maar ik vindt het te weinig gericht op wat het paard nodig heeft om zich goed te voelen. De laatste twee jaar bestudeer ik de Chris Irwin-methode. Chris Irwin is heel subtiel en volgens hem moeten respect en vertrouwen van het paard verdiend worden – niet afgedwongen.

Toen de kans zich voordeed om de Train the Trainerscursus van Chris Irwin te volgen heb ik mij direct opgegeven. De cursus behelst minimaal drie keer drie dagen en bestaat uit werk aan de grond, longeren, rijden en werk aan de lange lijnen. Door mij te verdiepen in paardentaal (de Chris Irwin-methode) is mijn bewustzijn vergroot en zie ik veel meer dan voorheen. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’

Voor meer informatie zie Pers en Publiciteit.

Een belangrijke regel is dat je het lichaam niet kunt controleren door het hoofd te sturen maar je kunt wel het hoofd controleren door het lichaam te sturen.

Als een paard hapt of bijt, is hij jou aan het testen. Een paard wil niks liever dan bescherming bij jou vinden, en als hij bijt of hapt, stelt hij je op de proef. Hij wil als het ware weten of jij ‘sterk’ genoeg bent om hem te beschermen.   Want zeg nou zelf, waar zou jij je beter bij voelen: een piloot die 80% van de landingen zijn vliegtuig foutloos neerzet of een piloot die 100% score heeft met correcte landingen?

Als je hem dan straft of ‘corrigeert’ door hem op zijn hoofd te slaan – wat veel mensen doen – gebeuren er twee dingen die je niet wilt:

1. de agressie escaleert (o.a. doordat het paard zijn hoofd omhoog brengt en er adrenaline in zijn hersenen vrijkomt);

2. als het paard zijn hoofd wegdraait, komt zijn lichaam naar je toe waardoor de kans groter wordt dat je geslagen of getrapt wordt.

Ga dus niet het gevecht aan met zijn hoofd c.q. tanden.

Wat je moet doen is de schouder (of borst) wegduwen (of een tik geven op zijn schouder). Daarmee zeg je namelijk: “ga weg van mij met je onbeschofte lichaamstaal.”

En dan gebeuren er twee dingen die we wel willen:

1. het paard realiseert zich dat je grenzen stelt en dat je niet over je laat lopen;

2. hij krijgt respect voor je.