DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Wat wordt bedoeld met een lange en een korte pas?

We spreken voornamelijk over lange en korte pas in de stap. Wanneer het rechterachterbeen voorbij het rechtervoorbeen wordt gezet en het linkerachterbeen minder ver of helemaal niet voorbij het linkervoorbeen, spreek je van een lange resp. korte pas. De lange pas wordt gezet aan de rechterzijde, de korte aan de linkerzijde. Dit komt alleen voor bij scheve of niet-rechtgerichte paarden, in dit geval een rechtsgebogen paard.

De gemakkelijkste manier om te beoordelen of er sprake is van een lange en korte pas, is door te kijken naar de hoefafdrukken op de grond. Als de rechterachterhoef een overstap heeft van 20 cm. ten opzichte van de rechtervoorhoef en de linkerachterhoef een van 5 cm ten opzichte van de linkervoorhoef, dan zijn dat de hoefafdrukken van een rechtsgebogen paard.

Waarom lijkt het alsof sommige paarden een lange pas en een korte pas maken?

Dit heeft te maken met links- of rechtgebogen zijn van een paard. Bij een rechtsgebogen paard is de linkerzijde van het paard langer, en dus de beweging van het achterbeen aan de lange zijde is meer achter dan voor de loodlijn. Daarom lijkt het alsof het paard een kortere pas maakt aan de lange (in dit geval de linker) zijde. Maar als hij daadwerkelijk een kortere en een langere pas zou maken zou het paard helemaal niet rechtuit kunnen bewegen.

Het paard moet in dit geval uitgenodigd worden om het lange been meer naar voren te brengen en dus meer onder de massa te plaatsen. Er zijn bepaalde oefeningen die je kunt rijden om het meer onderbrengen van het “lange” achterbeen te bewerkstelligen. Voltes en schouderbinnenwaarts alsook het rijden met contrastelling.

Leer hier meer over op de clinic Rechtrichten.


Laat een reactie achter