DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 
3-04-2017

ALGEMENE TIPS

Droog natte rijlaarzen nooit bij een warmtebron of in een afgesloten ruimte. Uw rijlaarzen zullen hard worden en gaan barsten. Leer is een ‘levend’ materiaal en moet kunnen ademen. Zet de rijlaarzen liever weg op kamer temperatuur eventueel opgevuld met oude kranten. Het papier trekt het vocht uit de schoen, dus vervang de kranten na een paar uur. Als de rijlaarzen droog zijn, goed poetsen met een goede schoencrème.

Wissel regelmatig van rijlaarzen zodat ze kunnen ‘rusten’. Dat verlengt hun levensduur en is bovendien goed voor uw voeten. Laat op het einde van de dag uw  rijlaarzen altijd luchten.

Laarzenspanners houden uw rijlaarzen in model en voorkomt het inzakken van de laars.

Let erop dat bij het aandoen van de rijlaarzen met een rits aan de achterzijde u de rits niet intrapt, dus eerst de voet zo ver mogelijk in de rijlaars doen en dan pas neerzetten, maak de rits goed open.

ONDERHOUD

Glad leer

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het goed om schoencrème aan te brengen met een borstel. Indien u een doek gebruikt voor het inpoetsen, verdwijnt een belangrijk deel van de schoencrème in de doek. Bovendien krijgt u veel sneller vieze vingers. Laat de aangebrachte schoencrème vervolgens minstens een half uur intrekken. Tot slot poetst u de rijlaarzen weer uit met een uitpoetsborstel of een pantykous.

Nubuck leer

Nubuck is gemaakt van glad leer, waarvan de toplaag licht is opgeschuurd. Uw nubuck jodphur boots of rijlaarzen kunt u het beste onderhouden door ze regelmatig preventief in te spuiten met een anti-rain spray. Deze spray werkt vocht en vuil afstotend (lichte kleuren kunnen iets donkerder opdrogen). Plaatselijke vlekken op de boots kunt u met een nubuckblokje behandelen. Om de kleur van de nubuck boots te behouden of terug te krijgen behandelt u de boots met een depper in de goede kleur.

Lak leer

Laklaarzen moeten vet gehouden worden, anders gaat het lakleer scheuren. Dit kunt u doen door speciale lakolie te gebruiken. Gebruik geen slaolie, hierin zitten te veel zouten en zal het lak wit uitslaan.


Laat een reactie achter