DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Foto Eric van ‘t Hullenaar “De Gelderlander” 7-10-09

Doreen Proos laat zien hoe ze met paarden omgaat        Foto: Eric van ’t Hullenaar

OLYMPISCHE SPELEN  Bemmelse Doreen Proos wil voor Australië op dressuur uitkomen

 

Paarden met knopjes voor gebruik
 
De Bemmelse Doreen Proos wil met een van haar paarden met een Australisch licentie naar de Olympische Spelen in Londen (2012) om daar de dressuur te rijden.
 
De merrie Tension, het vier maanden jonge hengstveulen Igidius, de ruin Bumblebee, dressuurtopper ACDelco’s Smile, ziedaar een aantal troeteldieren van de Bemmelse Doreen Proos. Met die Nederlandse warmbloedpaarden en andere edele viervoeters kan ze lezen en schrijven. De intensieve relatie tussen mens en paarden legt haar bepaald geen windeieren. Hoe ga je het beste om met paarden, daar weet ze alles van. Er zit een zeer gefundeerde visie achter, die van de Canadese ‘paardengoeroe’ Chris Irwin. Geen luchtfietserij maar een manier van omgaan met paarden die beter is voor mens en vooral het dier. Irwins filosofie is dat je een paard kunt beïnvloeden zodat het beest zich ontspannen, prettig voelt in jouw nabijheid. Wie goed omgaat met deze dieren, kan dat in praktijk brengen in de omgang met andere mensen. Dat brengt meer balans in het leven.

,,Een paard is van huis uit paranoïde, een prooidier. Altijd bang te worden gegrepen door een wolf of een slang.”, legt ‘paardenfluisteraar Proos uit. ,,Het is wijs te weten wanneer en hoe je het gedrag van een paard moet corrigeren. Niets mag daarbij onplezierig zijn voor het paard. Da kan, met de drie principes van Irwin: push, block en draw. Met push kun je het lijf van het paard wegduwen; een block voer je uit met je hand bij een mondhoek van het paard; bij een draw maak je met je houding ruimte om het hoofd van het paard te ontvangen.

,,Zo ervaar je ook je eigen gedrag, of jouw handelingen stress of juist plezier opleveren bij de ander. Irwin geeft niet voor niets cursussen aan managers, leidinggevenden. Om in te zien hoe hun gedrag invloed heeft op het personeel.

Proos kent de hippische wereld van boven tot onder. Zij werd geboren in Australië. Op 17-jarige leeftijd streek zij met haar ouders neer in Angeren. Waarop Doreen samen met vriend Willem koos voor een eigen manege aan De Plak, vlakbij de Betuwelijn. Zij woont nu een dertigtal jaren in Bemmel. Sinds kort beschikt zij weer over een Australisch paspoort. De reden: op de Olympische Spelen in 2012 te Londen wil zij met haar dressuurtroef ACDelco’s Smile schitteren. Doreen Proos ligt met de ster merrie ACDelco’s Smile op koers voor Londen. Haar gevoel voor paarden werd onlangs beloond. Als eerste van Europa ontving zij het gouden certificaat van Chris Irwin paardentrainer. Proos wijst aan dat je in een cirkel om het hoofd van een paard altijd weg moet blijven. Kom je binnen dat gebied, dan voelt een paard zich onzeker, angstig, en kan het voor de mens zelfs gevaarlijk reageren. Druk op een knop in het lijf van het paard, ‘achter de elleboog’, en hij buigt zijn hoofd naar je toe. De viervoeter voelt zich dan compleet veilig. Voor een gebruiksaanwijzing van paarden, daarvoor kun je het beste bij Proos zijn.     

  

Laat een reactie achter