DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Chris Irwin

4-02-2012

Door te longeren kan je het paard leren zijn aandacht op het persoon die longeert vast te houden. Je paard moet dus niet afgeleid worden door zijn omgeving. Jij moet derhalve interessanter zijn voor je paard dan zijn omgeving is. Door veel af te wisselen laat je het paard zijn aandacht op jou houden en dus niet op zijn omgeving. Je hebt nooit de hele tijd honderd procent aandacht van je paard maar dit moet geleidelijk verbeteren en het zal steeds makkelijker worden zijn aandacht terug te krijgen.

In dit filmpje met Be-Bumble (Rubiquil x Pretendent) zie je dat ik niet steeds dezelfde saaie rondjes longeer maar het paard naar binnen toe uitnodig. Ik laat hem een stukje met mij “meegaan” om zijn aandacht te krijgen om vervolgens hem weer terug naar de volte te sturen. Door die variatie zal je paard goed op jou gaan letten om er achter te komen wat je van hem gaat vragen.

             

Bumblebee is voor het eerst op een andere locatie. Deze eerste keer is het van belang dat Bumblebee zijn aandacht bij zijn begeleider houdt en dus niet op zijn omgeving richt. Doel is dat hij zich gaat ontspannen op een vreemde locatie. Aan onder andere het zakken van zijn hals kun je zien dat hij ontspant.

Zeker in een nieuwe omgeving zal het paard afgeleid zijn. Dan is het een kwestie van zijn aandacht bij jou te houden. Door je eigen lichaam op de juiste manier te gebruiken bereik je dat je paard zijn aandacht doorlopend bij jou houdt.

Ben je nog niet bekend met deze manier van trainen of wil je meer weten dan ben je van harte welkom in Bemmel. Of vraag een prijsopgave op voor een training op jouw locatie!

Sommige paarden reageren angstig op andere paarden als je bijvoorbeeld met meerderen rijdt in een rijbaan. Deze angst kun je op oplossen met oefeningen,  zodat het bange paard meer vertrouwen krijgt in de buurt van andere paarden.

Om dit te oefenen moet je een helper hebben, die op een ander paard rijdt.

Een aantal oefeningen zijn:

  1. Als het bange paard  in de buurt komt van het andere paard, zorg je dat het paard bol is ten opzichte van het andere paard.  De andere ruiter moet zijn paard dan hol laten worden en wegbuigen van je paard.
  2. Richt de neus van je bange paard op de heup van het andere paard. Dit paard moet dan weggaan. Dit kan door te wijken of  door  (hoger tempo) weg te draven of te galloperen. Dan kun je met het bange paard achter het andere paard aan gaan alsof je het paard als het ware wegstuurt.
  3. Het andere paard achterwaarts laten gaan ten opzichte van het bange paard. En vervolgens het andere paard weg laten buigen van het bange paard

Bij dit filmpje is de vos Sunshine het paard dat bang is voor de schimmel van Maarten. Sunshine krijgt het idee dat de schimmel wijkt voor haar en dat zij de schimmel weg kan sturen en zelfs achterwaarts kan laten gaan! (yielding, bowing and backing away).

                                    

                                                                                    

Bij het opstijgen van een paard dat niet stil staat tijdens het opstijgen ligt de essentie hierin om het paard om je heen te laten bewegen als het wenst te bewegen.Leer hier meer over in een workshop of les bij mij.   

              

Het lichaam van een paard is erg expressief en kan je veel vertellen over hoe het paard zich voelt. De oren, benen, hoofd, staart, ze zeggen allemaal iets. Soms is het bericht dat ervan uitgaat ondubbelzinnig maar het kan ook heel subtiel zijn.

Alleen al de staart van een paard kan je zes verschillende dingen vertellen.

1. Een staart dat naar beneden hangt, zachtjes gekruld, vertelt je dat het paard ontspannen is.

2. Als de staart geklemd is tussen de billen, dan is het paard bang.

3. Indien de staart stijf is en naar beneden wijst, dan heeft het paard argwaan.

4. Een staart dat omhoog wordt gehouden als een pluim zegt: “Yippie, zie mij eens, zullen we spelen?”

5. Als de staart heen en weer zwiept dan is het paard geërgerd (misschien door de vliegen of door jou).

6. En als de staart ronddraait als een propeller, dan voelt het paard zich agressief en /of bedreigd.

Argwaan in de sneeuw

Deze staart vertelt ons dat het jonge paard argwaan heeft.

In september ben ik gecertificeerd Chris Irwin-trainer geworden – een van de eersten in Europa.

Enkele jaren geleden heb ik me verdiept in het Monty Roberts-systeem, maar ik vindt het te weinig gericht op wat het paard nodig heeft om zich goed te voelen. De laatste twee jaar bestudeer ik de Chris Irwin-methode. Chris Irwin is heel subtiel en volgens hem moeten respect en vertrouwen van het paard verdiend worden – niet afgedwongen.

Toen de kans zich voordeed om de Train the Trainerscursus van Chris Irwin te volgen heb ik mij direct opgegeven. De cursus behelst minimaal drie keer drie dagen en bestaat uit werk aan de grond, longeren, rijden en werk aan de lange lijnen. Door mij te verdiepen in paardentaal (de Chris Irwin-methode) is mijn bewustzijn vergroot en zie ik veel meer dan voorheen. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’

Voor meer informatie zie Pers en Publiciteit.

Een belangrijke regel is dat je het lichaam niet kunt controleren door het hoofd te sturen maar je kunt wel het hoofd controleren door het lichaam te sturen.

Als een paard hapt of bijt, is hij jou aan het testen. Een paard wil niks liever dan bescherming bij jou vinden, en als hij bijt of hapt, stelt hij je op de proef. Hij wil als het ware weten of jij ‘sterk’ genoeg bent om hem te beschermen.   Want zeg nou zelf, waar zou jij je beter bij voelen: een piloot die 80% van de landingen zijn vliegtuig foutloos neerzet of een piloot die 100% score heeft met correcte landingen?

Als je hem dan straft of ‘corrigeert’ door hem op zijn hoofd te slaan – wat veel mensen doen – gebeuren er twee dingen die je niet wilt:

1. de agressie escaleert (o.a. doordat het paard zijn hoofd omhoog brengt en er adrenaline in zijn hersenen vrijkomt);

2. als het paard zijn hoofd wegdraait, komt zijn lichaam naar je toe waardoor de kans groter wordt dat je geslagen of getrapt wordt.

Ga dus niet het gevecht aan met zijn hoofd c.q. tanden.

Wat je moet doen is de schouder (of borst) wegduwen (of een tik geven op zijn schouder). Daarmee zeg je namelijk: “ga weg van mij met je onbeschofte lichaamstaal.”

En dan gebeuren er twee dingen die we wel willen:

1. het paard realiseert zich dat je grenzen stelt en dat je niet over je laat lopen;

2. hij krijgt respect voor je.

                                                          

 

 

2-12-2007

Als je bepaalde vormen van ongewenst gedrag van je paard wil veranderen, moet je je eigen benadering van het paard veranderen. Grote kans dat het (ongewenst) gedrag van het paard zijn oorzaak vindt in wat jij doet en hoe je ’t doet. Als je je eigen gedrag verandert ben je van het ongewenst gedrag van je paard af.

1. Om te beginnen moet je leren de non-verbale lichaamstaal van het paard te interpreteren. De staart alleen al kan zes verschillende boodschappen afgeven. Ook aan hoofd, hals, ribben, schouder, benen, enz. kun je veel aflezen. Dan lees je letterlijk wat er in zijn geest gebeurt, want bij een paard zijn lichaam en geest één. In de zin dat er geen verschil is tussen hoe hij zich voelt en hoe hij zich voordoet. Als hij ontspannen is in zijn lichaam, is hij ook ontspannen in zijn geest. Als je dus wilt dat zijn geest verandert moet je zijn lichaam veranderen.

2. Wil je dat het paard jou respecteert, negeer dan nooit zijn onbeschofte houding en beweging. Bijv. wanneer hij zijn achterhand naar je toedraait. En laat nooit je aandacht verslappen, blijf altijd alert. Niet alleen bij het rijden maar ook in de omgang en bij het longeren. Paarden denken niet in termen van 70 of 80 procent. Je bent de baas of je bent het niet.

3. Je moet altijd reageren in overeenstemming met de mate van zijn onbeschoft gedrag: niet te veel en niet te weinig. Je reactie moet in balans zijn. Of dat zo is kun je zien aan wat het paard je vertelt met zijn non-verbale communicatie.

4. Belangrijk is hoe je paard zich voelt met wat jij met hem doet. Als hij zijn staart tussen zijn billen klemt, is hij bang van je; dan is jouw reactie te heftig of te veel geweest. Zijn staart dient lichtjes gebogen te zijn, een teken van ontspanning. Maar houdt hij zijn hoofd hoog en kijkt hij voortdurend van je weg, dan toont hij minachting en kun je hem beter niet rijden. Buigt hij zijn hoofd naar beneden, dan toont hij respect en zegt als het ware “Oké, ik voel me goed bij jou.” Stijg maar op.