DressuurTotaal

Doreen Proos, meer dan een Grand Prix amazone.
 
 

Trailerladen

25-03-2011

Wie kent het niet? Je bent klaar voor vertrek, alleen je paard moet nog even de trailer in. Maar dat ‘even’ valt ooit tegen: je paard verzet geen been of gaat alle kanten op behalve de juiste. Hebt u problemen met trailerladen, dan is het inroepen van mijn hulp een aanrader.

Eerst wordt ingegaan op de (theoretische) beginselen van het paardvriendelijk trailerladen. Je moet eerst begrijpen waarom het paard op een bepaalde, respectvolle manier benaderd wil worden. Dus ook wat je zeker niet moet doen. Bijvoorbeeld aan zijn hoofd trekken of op de klep voor hem staan, want dan geef je met je non-verbaal gedrag onbewust het signaal ‘ga weg!’ En dat wil je juist niet. Nog erger wordt het wanneer daar ‘geweld’ bij wordt gebruikt. Dat leidt alleen maar tot stress.

Na de theoretische inleiding leert u de specifieke, op de paardentaal gebaseerde technieken om uw paard in de trailer te krijgen. Deze methode is zeer effectief, want alles gaat vanuit het perspectief van het paard en op basis van wederzijds respect. Zonder alle Monty Roberts-rompslomp, hekken of Dually-halsters.

Daarna zullen we jouw paard in de trailer laden en zo de theorie in de praktijk toepassen. Met dit systeem kun je in je eentje een paard in de trailer krijgen. Zonder dat je zelf in de trailer hoeft te komen. Na enkele keren oefenen zal het steeds gemakkelijker gaan, tot hij er uit zichzelf inloopt – waarschijnlijk de eerste oefensessie al!

Belangrijk bij deze systeem van trailerladen is dat het paard er zelf voor kiest de trailer in te gaan, wij zullen hem niet dwingen!!!

In de meeste gevallen kom ik bij U aan huis. In uw eigen omgeving en met uw eigen paard, leer ik u het hoe en waarom van het paardvriendelijk trailerladen. U moet rekenen op twee uur theorie plus praktijk. De kosten bedragen 170 euro ex. 35 ct/km. 

 

Hebt u problemen met trailerladen? In dat geval is het inroepen van mijn hulp een echte aanrader. Ik kom door heel Nederland om te helpen bij het trailerladen. Velen hebben al andere “specialisten” ingeschakeld met als bedroevend resultaat “nul”. Alsnog belde zij mij op en waren veelal ten einde raad. De blijheid is dan groot als blijkt dat mijn systeem werkt en dat ze, na één sessie, zelfstandig in staat zijn hun voorheen problematisch paard te laden. Als paarden gedragsdeskundige ben ik overigens benaderd door de TV voor opnames met probleem paarden, ook bij het trailerladen. De eerste opnames hebben al plaats gevonden en waren buitengewoon geslaagd. De uitzendingen zijn in mei, juni en juli.

Doorgaans kom ik op locatie om te helpen bij het trailerladen. Daarbij begin ik met “theorie” om uit te leggen wat de bedoeling is en hoe mijn systeem werkt. Daarna gaan we met je paard een aantal oefeningen doen zodat jij en jouw paard gaan leren waar we op moeten letten. Pas dan gaan wij trailerladen (het is de bedoeling dat jij “meehelpt”). Wij zullen het paard niet dwingen op de trailer te gaan en toch moet het zijn keus zijn om naar binnen te stappen! Dit moet je ondervinden om te zien dat het werkt. Ondertussen leg ik verder uit het hoe en waarom. Het werkt voortreffelijk en jij zal er ook veel van leren: niet alleen je paard. Na afloop krijg je een naslagwerk zodat je alles nog eens rustig kunt nakijken. Een eenmalige bezoek moet voldoende zijn om probleemloos te kunnen trailerladen. De kosten bedragen 170 euro exclusief  35 ct/km. voor ongeveer twee uur theorie plus praktijk.

Bel gerust vrijblijvend eens op of stuur een mailtje voor meer informatie. Onderaan kunt u de reacties lezen.

Jacqueline, Samantha en Vite  

Jacqueline, Samantha en Vite.

.TV opnames
Tijdens TV opnames voor Krugers Park